Några av de viktigaste viktigaste druvorna i Italien och övriga världen

Italien

Aglianico

Aglianico växer i Basilicata och Campanien. Den ger ett mycket komplext och strukturerat vin med dofter av röda bär och mörk choklad mot kryddiga toner av peppar och lagerblad.  Man brukar också hitta en blommig ton av viol, lakrits och lagerblad.

Barbera

Dofter av bär som körsbär, björnbär och jordgubb mot kryddiga toner av kanel, vanilj och grönpeppar.

Corvina

Den viktigaste druvan i Venetoområdet som ingår i Valpolicella, Amarone, Valpolicella Ripasso och Recioto. I dessa viner ingår även andra druvor. Corvina bidrar främst med mjuka tanniner, fin syra och struktur. En ung Valpolicella har dofter av mandel, körsbär och rosenblad. Torkning av druvorna, ekfatslagring och andra vinifieringstekniker bidrar med karaktärer av russin, torkad frukt, kryddor choklad, vanilj och ibland också oxidativa toner.

Falanghina

Kampaniens mest intressanta gröna druva med intensiva dofter av citrus, äpple och exotisk frukt mot blommiga toner av ginst och hagtorn.

Gaglioppo

Calabriens mest odlade druva. Den ger garvsyrerika, ganska ljusröda viner med varma dofter av rosor, moreller, jod, rabarber och milda kryddor.

Garganega

Den viktigaste komponenten i Soave, där den ger rika dofter främst av citrusfrukter, mandel och vita blommor.

Grillo

Siciliens mest kända gröna druva ger ett mjukt vin med dofter av citrusfrukter, gula plommon och persikor mot blommiga toner av främst ginst.

Lambrusco

Emilia Romagnas trevliga, röda spumante är ett enda koncentrat av bäriga dofter, körsbär, vinbär, hallon, björnbär.

Nebbiolo

Piemontes stora druva ger viner med rik komplexitet, stor doft och fin balans mellan syra, struktur och alkohol. Den ger eleganta dofter av björnbär, körsbär, torkade rosor mot kryddor, tjära och lakrits. 

Negroamaro

Apuliens mest odlade druva ger ett mycket varmt och mjukt vin med dofter av mogna körsbär, plommon och ibland fikon, torkade rosor och – i lite äldre årgångar – tydliga noter av läder och seldon. Några av Apuliens top-viner görs av Negroamaro.

Nero d’Avola

Siciliens mest typiska blå druva ger ett intensivt granatrött vin med dofter av körsbär, torkade plommon, viol och lakrits.

Nero di Troia

Centrala Apuliens stora blå druvor. Den ger dofter av viol, mörka bär och lakrits.

Primitivo

Salentohalvöns berömda druva. Den ger dofter av mörka bär som björnbär och blåbär, men kan också ha toner av torkade fikon, lite russinaktig frukt och örtkryddor.

Sagrantino

Umbriens stora druva och den druva som innehåller mest resveratrol, det ämne som utpekas som speciellt nyttigt för hjärtat. Sagrantino ger viner med stor struktur och dofter av vilda björnbär och plommon. All Sagrantino lagras länge i fat som ger dofter och smaker av vanilj, läder och kaffe.  Det här är ett rikt och komplext vin som kan lagras mycket länge.

Sangiovese

Italiens mest odlade blå druva växer i nästan hela Italien och vinifieras i många stilar. De mest kända vinerna av Sangiovese kommer från Toscana, där det har fått en rad olika namn: Prugnolo gentile, Morellino, Brunello för att nämna några av de mest kända. Färgen är en klar rubinröd som med åldern övergår i orange toner. Doften domineras av röda bär, främst körsbär, allt från kärnor till solmogna mörka körsbär, men även plommon. Det har också en blommig doft av viol och rosenblad. Sangiovese av hög kvalitet och koncentration kan lagras mycket länge.

Teroldego

Trentinos mest kända lokala druva. Den ger dofter av viol, björnbär och ibland även körsbär och mandel.

Trebbiano

Lättodlad druva och förkommer också i Frankrike under namnet Ugni Blanc och är huvuddruva i konjak. Ord som sägs beskriva druvan är: gröna äpplen, honung och citrus. Ganska neutral doft.

Verdicchio

Marches stora druva ger viner med dofter av vit persika, päron, citrusfrukter, färsk sötmandel och blommiga toner av fläder. I viner av stor koncentration hittar man också aprikos och mandarin.

Övriga världen

Cabernet franc

En druva som ofta används i blandningar, främst i Bordeaux. Odlas mycket i Loiredalen. Ord som sägs beskriva druvan är: gräs, hallon, svarta vinbär och paprika.

Cabernet sauvignon

Kungen bland de blå druvorna. Lätt att odla, jäsa och förädla gör den populär att odla över hela världen. Ord som sägs beskriva druvan är: svarta vinbär, grön paprika och björnbär. Tillsammans med ekfatslagring får ofta vinerna en bränd, lite rostad ton.

Carignan

En druva som ofta används till enklare viner och till blandningar, främst i Rhonedalen. Odlas också i Spanien under namnet Mazuelo. Ord som sägs beskriva druvan är: lilja, hallon, jordgubb, läder och stall.

Chardonnay

De vita druvornas drottning. Ord som sägs beskriva druvan är: citrus, gröna äpplen, smörkola, honung, hasselnöt, aprikos och brända mandlar.

Chenin Blanc

Loiredalens stora druva odlas idag mycket även i Sydafrika. Ord som sägs beskriva druvan är: honung, lindblomma, akacia, citron och som mogen kan den få en doft av ost.

Gamay

Druvan i Beaujolais. Ger lätta, fruktiga och insmickrande viner. Ord som sägs beskriva druvan är: hallon, röda vinbär, jordgubb och viol.

Gewürztraminer

En druva som ofta beskrivs som kryddig och kanske mest känd från Alsace. Ord som sägs beskriva druvan är: kryddig, parfymerad, blommig, ananas, aprikos och guava.

Grenache

Lite av en modedruva och odlas mycket i Spanien, Australien och Frankrike. Blandas ofta med andra druvor som Syrah och Carignan. Ord som sägs beskriva druvan är: valnöt, hallon, kola och apelsinskal.

Malbec

Stor i Argentina men är också en av fem druvor i Bordeaux. Ord som sägs beskriva druvan är: plommon, russin och mörka bär.

Merlot

Vitt spridd över hela världen. står sig bra som blanddruva eller på egen hand. Ord som sägs beskriva druvan är: svarta vinbär, katrinplommon, gräs, mynta och kola. Med tiden utvecklar den stall och lädertoner.

Mourvèdre

En populär druva som odlas i södra Frankrike men har sitt ursprung i Spanien under namnet Mataro. Det är en tuff druva som ger riktigt kraftfulla viner och som kräver ekfatslagring. Ord som sägs beskriva druvan är: mörka bär, torkad frukt, läder, svarta oliver. lakrits, tjära, tryffel och asfalt.

Pinot blanc

Mest känd från Italien men odlas i stort sett överallt i världen. Ord som sägs beskriva druvan är: äpple, citrus och som mogen får den drag av honung.

Pinot noir

Den blå druvan i Bourgogne och en druva att älska. Ger i sina bästa stunder ett vin i den högre förförelseskolan. Odlas framgångsrikt i USA och Nya Zeeland. Ord som sägs beskriva druvan är: jordgubbe, hallon, choklad, plommon, tryffel, fikon och ibland lite krondill när den fått mogna på butelj.

Pinotage

Sydafrikas stora druva och en lyckad korsning mellan Cinsault och Pinot noir. Ett vin som lämpar sig för lagring på butelj. Ord som sägs beskriva druvan är: hallon, tjära, läder, viol och svarta vinbär.

Riesling

Mest känd från Tyskland och viktigt att inte blanda ihop den med alla avarter som bär tilläggsnamnet Riesling ex welchriesling.

Sauvignon blanc

En druva som sticker ut lite extra. Mest känd från Loiredalen men ger fantastiska viner i Australien och Nya Zeeland. Ord som sägs beskriva druvan är: krusbär, svarta vinbärsblad, vita vinbär, citrus, tropiska frukter, ginst och buxbom.

Sémillon

Klassisk druva i Bordeaux och Hunter Valley i Australien. Ger runda och generösa viner med viss fetma. Ord som sägs beskriva druvan är: honung, moget äpple och tropiska frukter. Som mogen visar den inslag av ylle.

Syrah / Shiraz

En av världens mest kända druvor och i tät kamp med Cabernet sauvignon och Pinot noir om druvornas mästartitel. Ger världsberömda viner från Frankrike, Australien och USA. Ord som sägs beskriva druvan är: peppar, björnbär, slånbär, choklad, charkuterier, lakrits, viol, tryffel och läder.

Tempranillo

Mästardruvan i Rioja där den ofta blandas med andra druvor. Rätt behandlad ger den stora viner med lång lagringspotential. Ord som sägs beskriva druvan är: viol, tryffel, lakrits, oliver, plommon och läder.

Viognier

Mest känd från Rhonedalen där den producerar viner i världsklass. Ord som sägs beskriva druvan är: komplexa dofter av tropiska frukter, persika, aprikos och blommor.

Zinfandel

Kaliforniens egen druva ger riktigt bra viner om den odlas och vinifieras på rätt sätt. Ursprunget är dock Italien där den kallas Primitivo. Ord som sägs beskriva druvan är: björnbär, slånbär och med tiden läder och stall.