Barbro Guaccero

Barbro Guaccero föddes i Lund 1944 och är uppvuxen i Lund och Småland, där hon tillbringade barndomens somrar. När hon åkte till Bari 1970 var det för att jobba en tid som designer och sedan återvända hem till Sverige.

– Det som händer mig nu hade jag inte kunnat föreställa mig för bara några år sedan, att jag skulle debutera som deckarförfattare i Sverige vid sjuttionio års ålder. 

Sedan femtiotre år bor jag i södra Italien, på en stor gård utanför Bari med mina hundar. Min man gick bort för några år sedan men jag bor kvar på gården, även om jag inte håller längre på med jordbruk. Det jag sysslar med mest sedan några år tillbaka är att skriva.

Egentligen hade jag ingen skrivardröm, men nu när jag börjat skriva, kan jag inte sluta. Berättelserna bara kommer till mig. Jag umgås med mina poliser i Vidstad dygnet runt och varje morgon när jag vaknar undrar jag vad som ska hända runt den lilla sjön Vidasjön i bibelbältets Småland.

Jag kom till Italien 1970 som modedesigner. Efter ett år träffade jag min man, Mimmo Guaccero, och blev kvar. Så småningom lämnade jag mitt jobb som designer och började hjälpa min man på gården. Där föddes mitt vinintresse som helt oväntat blev ett nytt kapitel i mitt liv – som vinagent och marknadsförare av italienska viner i Sverige. För mitt arbete med att introducera italienska viner blev jag oerhört hedrande utsedd till Årets Vinprofil av tidningen Allt om Mat år 2000 och sedan återigen av Munskänkarnas Förening år 2006.

Det är inte helt sant att jag inte har skrivit förut, men det jag hade skrivit fram tills covid slog till handlade mest om vin, t ex en bok om Syditaliens mat och viner tillsammans med Catarina Hiort af Ornäs.

Men i ensamheten på gården under första tiden av covid, med likbilarna som fyllde gatorna i de italienska städerna, anmälde jag mig till en kurs på zoom. Skriva? Kanske kunde jag skriva för att få tiden att gå.

En uppgift som började med ”beskriv en plats” öppnade dammluckorna och på ett ögonblick var jag tillbaka i min barndoms Tånnö utanför Värnamo. Plötsligt började en berättelse ta form, en berättelse som utspelar sig på sextiotalet, den period jag “kan”, både språkmässigt och känslomässigt.

Jag skulle inte kunna skriva en bok om tvåtusentalets Sverige med min gammaldags svenska, men att skriva om sextiotalet gjorde att jag fick dyka ner i nostalgiska minnen och beskriva en epok och en plats som jag känner väl.

Många som är uppväxta på femtio- och sextiotalet i en småstad i Sverige kommer att känna igen sig, men jag vill påpeka att alla händelser och karaktärer är fullständigt fiktiva.
Så varför skriver jag då inte om Italien, som har varit mitt hemland i hela mitt vuxna och händelserika liv.

Ibland när jag tittar ut över fälten och det landskap som inspirerat så många konstnärer och författare, undrar jag själv. Men för mig, som debuterar så här sent i livet, är det en lycka att få tillbringa tid i mina minnen. Vardagen här på gården, hur mycket jag än älskar den, känns just nu mindre angelägen att skriva om än till exempel hur kvinnorollen på 60-talet

 

Under året 2023 är Barbro högaktuell som deckarförfattare och publicerar sin första bok ”I skuggan av pilträden”.